Amsterdam

Turistens Amsterdam

Amsterdam kallas för staden som "har allt". Här är alla verkligt välkomna, vad man än vill ha ut av sin resa hit. Det är främst den öppna inställningen bland befolkningen som gör Amsterdam till den unika plats den är. Invånarna i staden är kända för sin liberala syn i de mest kontroversiella frågor och sin öppenhet för andra kulturer gör Amsterdam till en riktig smältdegel. För en besökare är staden därför en mycket spännande upplevelse, dygnet runt och året om.
 

Befolkningen

Amsterdam
Det bor runt 1,4 miljoner invånare i och runt Amsterdam. I city bor det drygt 730 000 människor, det vill säga en lagom stor stad som är lätt att få grepp om. Nästan hälften av invånarna har utländsk bakgrund vilket gör Amsterdam till en liten, men mycket färgstark, metropol. De flesta som har flyttat hit kommer från Surinam, Marocko och Turkiet, men Amsterdam är också en av de städer i Europa som har flest så kallade invandrare från andra europeiska länder. Det är möjligt att den liberala politiken har bidragit till att många från övriga Europa söker sig hit. Turistströmmen till staden är stor. En bra bit över 3 miljoner människor kommer hit för att turista varje år.

Ingen språkförbistring

I Amsterdam har man holländska som modersmål. Det är ett språk som i alla fall på pappret till del går att förstå för en svensk. Men när de talar förstår man nästan ingenting. Trots, eller kanske tack vare, att det är få turister som förstår sig på språket i staden är det lätt att göra sig förstådd. Frågar man någon om vägen på gatan får man definitivt svar. Antagligen kan personen i fråga engelska, tyska, franska och/eller spanska. Om det inte fungerar, så tar personen du frågar någon annan till hjälp! Här är man verkligen hjälpsam mot sin nästa, och det är alltid någon som förstår din fråga.

Klimatet

Det är ofta behagliga temperaturer i Amsterdam. Vädret i Amsterdam är tydligt präglat av närheten till Atlanten. Somrarna blir mysigt varma utan att bli för heta och på vintern är det svalt, men sällan kallt. Precis som i södra Sverige kan det bli regnigt, molnigt och disigt under vintern. Den allra bästa tiden för resor till Amsterdam är under sommarhalvåret. Då lever hela staden upp och alla sitter utomhus på caféer och restauranger och njuter av solens strålar. Under våren blommar dessutom enorma fält med tulpaner och allt i staden går i tulpanens tecken.

Mat med internationella influenser

Amsterdam är en stad för alla människor, även när det gäller mat. Med över 173 olika etniciteter representerade finns det en del att välja på i matväg. Och det finns allt från de finaste lyxkrogarna där man behöver boka bord veckor i förväg till mysiga krypin där man kan få god mat för småslantar. I de traditionella holländska maträtterna är basen potatis och ostarna är världsberömda. Oliebollen är landets inhemska munkar, poffertjes en liten pannkaka, speculaas motsvarar våra pepparkakor och hutspot är en fantastisk rätt med potatis och grönsaker som passar utmärkt kalla vinterdagar. Men något enbart holländskt kök finns egentligen inte. Öppenheten mot andra kök och kulturer har alltid varit för stor för det. Här har man genom alla tider glatt låt sig influeras av bland annat Italien och Fjärran Östern. Därför är en av nationalrätterna till exempel risbordet, landets motsvarighet till det svenska smörgåsbordet.

Liberal politik

Amsterdam är Europas absolut mest liberala stad. Här är inte ens vissa droger som är olagliga på alla andra håll i Europa bannlysta. Cannabis säljs i vart och vartannat gathörn i så kallade Coffee Shops. Egentligen är det inte direkt lagligt heller, men små mängder tolereras av myndigheterna. Prostitution är lagligt om det sker under kontrollerade former. Det mesta av den öppna och lagliga prositutionen finns att beskåda (!) i Red-light district, ett av Amsterdams mest kända områden. Och i hela staden har man slagit mynt av sin liberala politik. Det finns museer med erotiska teman och souvenirbutikerna är fyllda med prylar som har sex och droger som tema. Det kan för vissa besökare kännas lite avigt men för många andra är Amsterdam en fristad tack vare den liberala politiken, så man får ta det eventuellt onda med det goda.