Amsterdam

Ta Sig Till och Runt Amsterdam

Amsterdam har ett väl utvecklat transportsystem. Till Amsterdam kommer man lättast via flyg till Shiphol eller via tåg. Det är helt onödigt, och dyrt, att ta sig in till stadens centrum via bil. Man har istället löst problemet genom att ha ett avancerat och lättanvänt lokalt transportsystem. Men för den som verkligen vill uppleva Amsterdams vackra innerstadsområde och atmosfär är det cykeln som gäller.
 

Flyg

Amsterdam Schiphol Flygplats
Amsterdams flygplats heter Schiphol och har IATA-koden AMS. Det är en av Europas absolut mest trafikerade flygplatser och ligger på behändigt avstånd bara 2 mil från stadens centrum. Över 60 olika flygbolag startar och landar här och det är också hemmabasen för det nationella flygbolaget KLM. Dessa flygbolag skeppar över 40 miljoner passagerare till och från Amsterdam årligen. Flera flygbolag trafikerar linjen mellan Schiphol och Arlanda, Landvetter och Linköping. Trots den stora storleken på flygplatsen är den mycket välorganiserad och lättorienterad och avstånden mellan terminalerna är ganska korta. I mitten av flygplatsen finner man ett stort och fräscht shoppingcentrum. Från Schiphol går det lokala trafiknätet till Amsterdams centrum. Det finns en tågstation precis under flygplatsen. Det går även bra att ta taxi från flygplatserna till Amsterdam. Biljetter finns att köpa i biljettautomater i anslutning till tågstationen på flygplatsen. Tyvärr tar de inte emot kreditkort så man får ha holländska sedlar med sig.

Tåg

När man kommer in via tåg till Amsterdam är huvudstationen Amsterdams Centralstation. Två andra stora stationer är Amsterdam Zuid-WTC (World Trade Center) och Amsterdam RAI vars förkortning står för ett utställnings- och konferenscenter. Det finns dessutom 6 andra stationer att välja på om man kommer in via de nationella och regionala tågen som trafikerar Amsterdam. Från tågstationerna tar man sig lätt vidare i staden via det lokala transportsystemet.

Bil i Amsterdam

Den som ändå väljer att åka till Amsterdam via bil märker snart att förområdena till staden är bilvänliga, men att man gärna lämnar bilen utanför citykärnan. Det finns många möjligheter att hitta pendlarparkeringar vid tågstationerna för den som vill komma in i city utan sin bil. Det är ingen hit att köra bil i centrala Amsterdam. Många gator är avstängda för biltrafik och parkeringsavgifterna är ruggigt dyra och bilhjulet spärras för vidare färd! Ännu dyrare blir det om man glömmer att betala eller tiden går ut. Straffavgifterna är rejält tilltagna. Vill man åka och upptäcka områden utanför Amsterdam kan man hyra bilar från ett otal ställen inne i Amsterdam.

Ta sig runt i Amsterdam kommunalt

Det allmänna kommunikationssystemet är mycket väl utbyggt i stadens city och bil är därför helt onödigt. Det är tur det, med tanke på priserna för att parkera. Det lättaste sättet att köpa biljetter på är en förköpsremsa som man kan använda till alla kommunala transportmedel. Det blir billigare än att köpa enstaka biljetter och går att köpa på stationer och i kiosker. Precis som i Stockholm är trafiken indelad i olika zoner, men som turist åker man nästan bara i den väl tilltagna innersta zonen.

Amsterdam är begåvat med en trevlig tunnelbana. Den är det mest effektiva färdmedlet för att ta sig fram, men då den går under jord är det kanske inte det vackraste sättet. Man kan istället begagna sig av spårvagnar för att få vackra vyer. De går kors och tvärs genom staden och med spårvagnen når man alla olika distrikt i staden. Annars kan man ta någon av alla de bussar som finns att välja mellan. Och vill man färdas på vattnet går det bra det med. Flera färjor trafikerar de större kanalerna och om inte annat så är det en mycket trevlig transport att prova på.

Cykel

Det absolut trevligaste och bästa transportmedlet i staden är cykeln. Det här anses vara världens cykelstad nummer ett och nästan alla tar sig fram på två hjul. Amsterdam är en perfekt cykelstad. På cykeln kommer man lätt runt i citykärnan och behöver sällan bekymra sig om någon biltrafik. Det finns också fina cykelleder som banar väg till andra distrikt i staden. Överallt finner man parkeringsplatser för cyklar. Vill man hyra cykel finns det ett otal firmor att välja mellan. Det enda man behöver bekymra sig om är andra cyklister och spårvagnarnas spår i marken. Om man har otur kan cykelns däck fastna där. Glöm dessutom inte att låsa cykeln. Här stjäls det över 70 000 cyklar per år, vilket säger en del om antalet cyklar totalt. Om man bara kommer ihåg det så är cyklandet en härligt behaglig upplevelse i denna lite annorlunda storstad.