11 1 0 4000 1 https://amsterdamguiden.nu 300 0
Rijksmuseum Amsterdam

Muséer

Som en av dom städer har flest museer i världen kan du ganska lätt hitta nåt som passar dig.

FOAM –- Fotografiska muséet

Det är inte längre bara klassiska tavlor och skulpturer som lockar de konstintresserade. Numera är det mycket populärt att se utställningar innehållandes fotografier och annan multimedia. FOAM är ett fotografiskt museum som ligger i utkanten av Amsterdam.

Här kan du se utställningar med fotografier i alla färger och former och en mängd olika temautställningar, bland annat mode, krig, historia och maträtter.

Utställningarna är både gjorda av kända konstnärer och helt okända talanger. De stora fönstren i byggnaden gör att ljuset faller på bilderna och hela lokalen går i ljusa färger, så att allt fokus ligger på fotografierna.

Lördag till onsdag är museet öppet ifrån 10.00 till 17.00 och på torsdagar och fredagar har de öppet ifrån 10.00 till 21.00.

Madame Tussauds

Madame Tussauds är ett jättelikt vaxkabinett med sitt huvudkontor i London, men många andra storstäder har tagit efter det vinnande konceptet. Madame Tussauds lockar en stor mängd besökare varje dag som vill se dess unika utställning av vaxdockor.

Du kan se Elvis Presley och Marilyn Monroe, och även dagens dagens kändisar som till exempel Brad Pitt och Angelina Jolie. Även berömda holländska personer som till exempel Rembrandt finns verklighetstroget avbildad här när han målar.

Det finns en avdelning innhållandes bara teknink och rymden. Den kallas Wubbo Ockels och där finns bland annat det första holländska astronauten. Detta är en mycket rolig och annorlunda typ av museum. Du kommer att bli förvånad över hur verkliga dockorna faktiskt ser ut, och många kända ansikten finns här.

Jewish Historical Museum

Detta är ett historiskt museum som visar hur judarna har haft det i Holland genom historien. Samlingen är rik på historia, religion och kultur. Jewish Historical Museum fick år 1989 Europarådes Museum Prize för deras oerhört bra presentation utav samlingen.

Muséet är uppbyggt av fyra synagogor, varav den äldsta är ifrån 1600-talet. Detaljerade texter och bilder visar upp judarnas historia och det finns en hel del att upptäcka som man kanske inte tidigare visste.

Det erbjuds guidade turer varje dag och personalen är mycket duktiga på att återberätta den judiska historien. På söndagar så erbjuds föreläsningar och filmer om judendomen och sådant som hör den till. På museet finns även ett barnvänligt litet café där man kan äta lunch eller fika. Museet är öppet alla dagar ifrån 11.00 till 17.00.

NEMO

NEMO är ett vetenskapscentrum där det finns något för hela familjen. Det är uppbyggt i ett stort fartygsskrov och du finner det på Oosterdok. Här finns en mängd olika utställningar och andra saker att upptäcka.

Barnen kan stänga in varandra i såpbubblor och leka med avancerade leksaker i de olika barnrummen. Är man intresserad av kriminologi så kan man få lösa mordgåtor med hjälp av DNA och andra ledtrådar. Det finns även ett stort kemilabb där man kan utföra en mängd olika experiment.

Hela anläggningen består utav fyra våningar, fyllda med allt möjligt. Det finns flera olika serveringar och även platser där man kan äta medhavd mat.

Anne Frank Museum

Anne Frank Museum är det hus som Anne Frank bodde i och skrev sin berömda dagbok. Under andra världskriget gömde sig hon och hennes familj för nazisterna i det huset. Under 1950-talet skänktes huset till Anne Frank-stiftelsen som har tagit på sig uppgiften att bevara huset som det såg ut så att allmänheten ska få en uppfattning om hur familjen hade det.

På framsidan av huset finns en stor utställning innehållandes föremål ifrån den tiden. Insidan av huset ser ut som det gjorde under 1940-talet. Det saknar helt möbler då nazisterna tog dem ifrån Anne Frank och hennes familj. I huset finns även Annes ursprungliga anteckningar.

Filmer visas i syfte att berätta om hur de som gömde sig för nazisterna egentligen hade det. Ett besök till Anne Frank Museum är definitivt värt att boka in under resan. Om du läst boken Anne Franks dagbok kommer du att finna det ännu mer intressant.

Förgående inlägg
Nattklubbar & Uteliv
Nästa inlägg
Restauranger