11 1 0 4000 1 https://amsterdamguiden.nu 300 0
Hyrcykel i Amsterdam

Ta dig runt i Amsterdam

Kollektivtrafiken

Att promenera genom Amsterdam är ett alldeles utmärkt sett att upptäcka staden. De flesta sevärdheterna och shoppingstråken ligger på promenadavstånd ifrån centralstation. Vill du inte gå så är kollektivtrafiken ett enkelt och prisvärt alternativ.

Företaget som har hand om kollektivtrafiken (tunnelbana, spårvagn och buss) heter GVB och deras nät sträcker sig kring hela staden och dess förorter.

Det mest prisvärda alternativet är att köpa ett GVB-kort. Dessa gäller för ett, två eller tre dygn och du får resa obegränsat med alla färdmedel både dag och natt. Ska du stanna under en längre tid i Amsterdam så kan det löna sig att köpa ett Strippenkaart, dessa gäller året runt men du betalar bara för varje resa.

Du kan köpa båda korten på alla GVB:s kontor, kiosker, och i andra matvarubutiker. Det är även möjligt att köpa enstaka biljetter ombord på de olika färdmnedlen, men detta är dock inte ett så prisvärt alternativ.

Det fungerar däremot utmärkt om man bara ska resa en gång och det är bråttom. Spårvagnen är det bästa alternativet för att resa inom centrum. Buss och tunnelbana är bättre om man behöver ta sig ut till förorterna.

Cykel

Om du ska hålla dig inom stan, men ändå vill resa på egen hand så är att cykla det bästa alternativet. Amsterdam är en väldigt plan stad med väldigt få backar och cykelvägarna är utbyggda längs hela staden. Cykeluthyrningar finns i nästan vartenda gathörn och det kostar ungefär 80 kronor per dag.

Om du är van cyklist kan det vara värt att titta bortom dom färglada cyklarna och sikta på en vanlig svart damcykel, omafiets, mormors-cykel. Då kommer du undvika sura blickar för att du cyklar som en turist 🙂

Bil

Att köra bil i Amsterdams innerstad är inte ett särskilt bra alternativ då det är väldigt krångligt att ta sig fram. Men om du behöver bil för att resa längre sträckor så finns det prisvärda bilar att hyra på både flygplatsen Schiphol och längs Overtoom Straat, som är en gata som ligger nära en park som heter Vondelpark.

Längs den gatan finns alla större företag som hyr ut bilar och det går snabbt och smidigt att hitta vad man letar efter. Vill du köra bil till Amsterdam?

Kanalbåtarna

Vill du bli guidad genom Amsterdam på ett ytterst lugnt och harmoniskt sätt så ska du resa med kanalbåtarna. Det många inte vet om Amsterdam är att de har kanaler som ringlar sig vackert genom staden, och varför inte utnyttja detta på bästa möjliga sätt.

Båtarna går ifrån morgon till kväll och de passerar så gott som alla Amsterdams sevärdheter.

Du kan köpa ett kort som räcker hela dagen för ca 160 kronor. Med biljetten så tillkommer halva priset på nästan alla Amsterdams Muséer.

På så sätt kan du stanna och titta på det du tycker verkar intressant. Personalen är mycket trevlig och tillmötesgående och genom kanalbåtarna kan du lära dig mycket om Amsterdams historia. Självklart pratar guiderna engelska.

Förgående inlägg
Amsterdams Historia
Nästa inlägg
Nattklubbar & Uteliv