11 1 0 4000 1 https://amsterdamguiden.nu 300 0
Tulpanfält utanför Amsterdam

Köp tulpaner i Amsterdam

Tulpaner och tulpanlökar som souvenirer

Det går ju att köpa tulpanlökar som du sedan tar med dig hem för att odla en bit av Holland i din egen trädgård eller kanske inomhus. Nederländerna är tulpanernas centrum och därmed kan du se fram emot att kunna välja ut otroligt vackra färger och tulpanvarianter som är svåra att få fatt i hemma i Sverige.

Tulpanen som en holländsk blomma

Hur kommer det sig att vi ser tulpaner som holländska blommor? Sanningen är den att blomman har sitt ursprung i Centralasien. Men botanisten Carolus Clusius orsakade en slags tulpanrevolution i Nederländerna under 1600-talet.

När han drog igång odlingen av tulpaner i Holland så dröjde det inte länge innan lokalbefolkning fattade stort tycke för blomman. Många började rent spontant samla och handla med tulpanlökar och priserna steg till vansinniga nivåer.

Det gick inflation i tulpanerna. Några blev väldigt rika på sina investeringar medan andra förlorade allt de ägde i den stora tulpankollapsen år 1637. Därmed var tulpanerna för evigt förknippade med Holland och odlingen har fortsatt med underbara resultat i form av trädgårdar och odlingar där du kan köpa snittblommor och lökar.

Tulpaner är en fantastisk souvenir

Det är inte bara saker som träskor och goudaost som står högt upp på shoppinglistan av souvenirer då du åker till Amsterdam. Väl på plats så får du inte missa att besöka lokala blomstermarknader där det finns gott om tulpaner.

Om du inte tycker att det är lönt att köpa snittblommor som kommer att vissna på vägen hem så kan du köpa tulpanlökar som souvenir. Odla själv hemma i trädgården eller ge bort till någon annan som har detta intresse.

Tulpaner är en levande souvenir från Amsterdam som i form av blomsterlökar inte alls är svår att få med sig. På blomstermarknaden kan du se hur de färdiga blommorna kommer att se ut. Antingen som färdiga exemplar eller på bild och då blir det ju lätt att välja.

Några smarta tips då du ska köpa tulpaner i Amsterdam

Det finns fina tulpanodlingar på flera håll och den stora blomstermarknaden i staden är inte ditt enda val. Du kan till exempel bege dig till Flevoland som ligger nordost om Amsterdam. Där finns det mycket stora tulpanodlingar att besöka och handla från.

Utanför Leiden finns Keukenhof som är en mycket känd park med blommor. Hit kan du ta dig för att se prakten under vårmånaderna (mellan mars och maj). Om du kommer under annan tidpunkt kan du köpa tulpanlökar men det är särskilt i april som du kan se tulpanerna blomma i parker och på fält.

Om du kan är det bättre att ta sig till Flevoland eller till Leiden och undvika den flytande blomsterhandeln som ligger på kanalen Singel. Den syns ofta i reklamblad för turister i Amsterdam men kan faktiskt bli något av en turistfälla under högsäsong. Det blir lätt trångt och då kan du lika gärna köpa dina tulpaner från en kiosk vid någon av Amsterdams broar. Det är vad Amsterdamborna själva gör!

Förgående inlägg
Tåg från Amsterdam till Berlin
Nästa inlägg
Holländska Ostindiska Kompaniet