logo amsterdamguiden.nu
Amsterdams olika stadsdelar

Stadsdelar i Amsterdam med karta

Det är lätt att hitta runt i staden och uppleva de många områden som finns här. Själva staden är uppdelad i femton olika stadsdelar och här finner man nästan 1300 broar och 7 mil kanaler.

Amsterdam består av mängder med olika stadsdelar som i sin tur är indelade i olika områden, alla med sin speciella karaktär och personlighet.

Gamla staden

Amsterdam Den Gamla staden är det genuina Amsterdam. Gamla staden består av flera olika områden och utgör stadens fysiska kärna. I Gamla staden finner man områdena De Wallen, Dam, Spui och Nieuwmarkt. Spui är den allra äldsta delen fylld med vackra historiska hus.

En del av dem byggdes redan på medeltiden och det allra äldsta är Oude Kerk som byggdes under 1300-talets början. Andra ståtliga byggnader är Kungliga palatset, Oude Kerk (Gamla kyrkan), Amsterdams historiska museum och Madame Tussaud’s vaxkabinett.

Nieuwmarkt

Nieuwmarkt betyder Nya Marknaden och är ett livligt område där det alltid händer spännande saker. Området domineras nästan helt av De Waag, ett otroligt vackert slott från slutet av 1400-talet. Vid slottet finner man en enorm marknad och här kan man verkligen botanisera bland all sköns varor. Själva marknaden har bara öppet på söndagar.

Men även om marknaden är stängd finns det mycket att göra här. I Nieuwmarkt hittar man många bra restauranger och barer, liksom Coffe-Shops. Här finner man även Amsterdams äldsta apotek. Vid apoteket höll man en gång i tiden obduktioner inför publik. Under sommarmånaderna visar man gratis filmer och föreställningar på torget.

De Wallen

Det absolut mest kända området i Amsterdam är nöjeskvarteren, av utlänningar kallat Red-light District. Det består egentligen av flera olika områden i Gamla staden. Av invånarna kallas det största området för De Wallen.

Arkitekturen i Red-light District är slående vacker och har en gemytlig karaktär. Området är ett av stadens äldsta och flera byggnader byggdes redan på 1300-talet.

Red-light District är som två olika världar i ett. På dagen är det ett lugnt område för affärer och shopping, och på natten förvandlas hela området till Europas mest liberala nöjeskvarter.

Mittemellan dag och natt, under tidiga kvällen är området helt packat med människor som flanerar runt. Det är här som man kan hitta många av de bästa restaurangerna, barerna och nattklubbarna. Det finns även ett otal museer i området. Chinatown är en del av De Wallen som har brett ut sig över en del av Nieuwmarkt.

Det är ett kvarter fyllt med härliga restauranger som serverar äkta kinamat. Dessutom ligger en stor matmarknad i kvarteren där man finner mat från jordens alla hörn.

Joordan

Joordan var en gång i tiden de fattigas distrikt. Här samlades stadens arbetare och immigranter på flykt från krig och politiska förföljelser. Här fick de en fristad. Många av de kända holländska konstnärerna levde också här, bland annat Rembrandt. På 1970-talet tänkte man riva området på grund av dess förfallenhet men massiva protester bland stadens medborgare satte stopp för många rivningar.

Istället började man renovera en del av husen. Idag är det ett fint område med många butiker, barer och restauranger. Det finns även flera marknader utmärkta för shoppingrundor i den gemytliga miljön.

Övriga stadsdelar

I de östra delarna av staden finner man Plantage, stadens största grönområde och en oas för alla invånare. Här ligger vackra botaniska trädgårdar och ett av Europas äldsta zoo. Grachtengordel är det område där de flesta kanaler ligger. Det byggdes runt innerkärnan av staden under 1600-talet, då handeln var som livligast i Amsterdam.

Här finner man mängder med gamla vackra hus och i dessa ligger antikaffärer, restauranger och andra butiker. I Grachtengordel hittar man också Anne Frank-huset och Kanalhusens musuem.

Museumplein ligger i överklassdelen Oud-Zuid och det är där man finner de största och mest välrenommerade museerna i Amsterdam. Området tjänar som stadens absoluta kulturcentrum. De förnämsta museerna är Rijksmuseum, Stedelijk Museum och Van Gogh Museum.

På Rijksmuseum kan man finna en enorm mängd ovärderlig klassisk konst medan Stedelijk Museum visar upp den moderna konstvärldens bästa alster. Förutom museum finner man fina restauranger, butiker och lyxhotell.

På gatorna P.C. Hoofstraat, Pieter Cornelisz och Van Baerlestraat ligger de fina haute couture-butikerna på rad.

Undersök Amsterdam med ditt eget City Card!

Amsterdam City Card

Innehåll

AmsterdamGuiden

Med AmsterdamGuiden får du mer än bara en reseplan - du får en djupare insikt och uppskattning för stadens unika kultur och historia. Starta ditt äventyr med oss på AmsterdamGuiden, och gör din vistelse i Amsterdam till en minnesvärd upplevelse!
Instagram
© Copyright 2015 - 2024 – Amsterdamguiden.nu
menucross-circle