logo amsterdamguiden.nu
ost cheese kaas

Nederländska Ostar

Nederländerna är mer än bara tulpaner och väderkvarnar. Det är ett land som är känt för sina utsökta ostar.

Om du är en ostälskare, är det dags att upptäcka de nederländska ostarnas rika smaker och historia.

Stark ostkultur

Nederländerna är ett land med en rik ostkultur. Oavsett om du föredrar den klassiska Gouda, den traditionella Maasdamer eller den starkare getosten, finns det en nederländsk ost som passar alla smaker.

Så nästa gång du besöker Amsterdam, glöm inte att utforska stadens (landets) ostvärld och upptäcka de fantastiska smaker som väntar på dig.

Dessa tio ostar är bara en liten del av den rika osttradition som Nederländerna erbjuder.

 1. Gouda
  Gouda är kanske den mest kända nederländska osten internationellt. Den är namngiven efter staden Gouda, men tillverkas i hela landet. Den har en rik, krämig smak som blir skarpare när den åldras.

 2. Edam
  Edam är en annan berömd nederländsk ost som är känd för sin runda form och röda vaxskal. Den har en mild och något nötig smak och blir fastare med åldern.

 3. Maasdam
  Maasdam är känd för sina stora hål och sin sötaktiga smak. Den liknar schweizisk ost och är utmärkt i smörgåsar och på ostbrickor.

 4. Leyden
  Leyden, eller Leidse kaas, är kryddad med spiskummin, vilket ger den en distinkt smak. Den är fast i konsistensen och populär både i Nederländerna och internationellt.

 5. Boerenkaas
  Boerenkaas betyder "bondost" och är en traditionell råmjölksgouda gjord av mjölk från bondgårdarnas egna kor. Varje ost är unik eftersom den reflekterar den specifika mjölken och tillverkningsmetoden på varje gård.

 6. Frisian Clove Cheese
  Denna ost från Friesland innehåller hela kryddnejlikor och ibland kummin, vilket ger den en mycket distinkt och kraftig smak.

 7. Limburger
  Även om denna ost är mer förknippad med Belgien och Tyskland, produceras den också i det nederländska Limburg. Den är välkänd för sin starka lukt och krämiga konsistens.

 8. Roomano
  Roomano är en extra åldrad ost med en mycket intensiv smak, ibland beskriven som en blandning mellan parmesan och gammal Gouda.

 9. Komijnekaas
  Komijnekaas är en variant av Gouda med tillsatt kumminfrö, vilket ger den en distinkt och något kryddig smak.

 10. Geitenkaas
  Geitenkaas är nederländsk getost och kommer i många varianter, från mild och krämig till stark och åldrad. Den är särskilt populär i salader och som en del av ostbrickor.

Oavsett om du föredrar en mild och krämig ost eller en stark och distinkt variant, finns det nederländska ostar som passar alla smaker.

Njut av dessa läckerheter på en ostbricka, i matlagning, eller som de är – en hyllning till nederländsk kultur och hantverk.

Ostbutiker och restauranger i Amsterdam

Amsterdam är ett paradis för ostälskare. Staden är fylld med ostbutiker där du kan smaka på ett brett utbud av nederländska ostar.

Många restauranger i staden erbjuder också menyer som är rika på ostbaserade rätter, vilket gör det möjligt för besökare att uppleva den fulla bredden av nederländska ostars smaker.

Innehåll

AmsterdamGuiden

Med AmsterdamGuiden får du mer än bara en reseplan - du får en djupare insikt och uppskattning för stadens unika kultur och historia. Starta ditt äventyr med oss på AmsterdamGuiden, och gör din vistelse i Amsterdam till en minnesvärd upplevelse!
Instagram
© Copyright 2015 - 2024 – Amsterdamguiden.nu
menucross-circle