11 1 0 4000 1 https://amsterdamguiden.nu 300 0
Karta Nederländerna

Karta över Nederländerna

Amsterdam är huvudstaden i Nederländerna och dess största stad. Över 40% av befolkningen bor i tätbefolkade områden. Landet har en yta på cirka 236 000 kvadratkilometer.

Det gränsar till Belgien och Tyskland i väster och Nordsjön i norr. Landet genomkorsas genom tre stora floder: Meuse, Rhen och Schelde. Nederländerna har varit en republik sedan 1581 och var en av grundarna av Europeiska unionen.

Regioner / Provinser i Nederländerna

Landet är indelat i 12 provinser, som är ytterligare indelade i kommuner. Här är dom viktigaste regionerna i landet.

Norra Holland / Noord Holland

Nederländernas nordligaste provins är Nordholland. Den gränsar till Nordsjön och har en befolkning på drygt två miljoner människor. Amsterdam är huvudstaden i norra Holland och är hem för mer än en miljon invånare. Andra större städer i norra Holland inkluderar Haarlem och Alkmaar. Provinsen är känd för sina väderkvarnar, tulpaner, ost och träskor.

Det är också hem för många andra kända holländska landmärken, inklusive Rijksmuseum, Anne Franks hus och Heineken-bryggeriet.

Trots sin ringa storlek är North Holland en mångsidig provins med mycket att se och göra. Kustlinjen är full av pittoreska byar och väderkvarnar, medan inredningen är fylld av böljande kullar, tulpanfält och charmiga medeltida städer.

Utöver sin naturliga skönhet har Nordholland också ett rikt kulturarv. Amsterdam är en av Europas mest levande städer, och det finns också gott om mindre städer där du kan uppleva traditionell holländsk kultur på egen hand.

Sydholland / Zuid-Holland

Provinsen ligger i den mellanvästra delen av landet, strax söder om Amsterdam. Det är den mest tätbefolkade provinsen i Nederländerna, med över 2,3 miljoner människor som bor där. Huvudstaden i Sydholland är Rotterdam, som också är den största staden i Nederländerna.

De andra större städerna i södra Holland inkluderar Den Haag (Haag), Delft och Leiden.

Provinsen har en rik historia och kultur som kan ses i dess många historiska byggnader och museer. Några av de mest kända turistattraktionerna i Sydholland inkluderar Rijksmuseum van Oudheden (National Museum of Antiquities) i Leiden, Madurodam (se videoklipp) och Keukenhof med dess blommor.

Zeeland

Zeeland är en provins i sydvästra Nederländerna och är känd för sina stränder och maritima kultur. Zeeland gränsar till Nordsjön i norr och väster, av Belgien i söder och av provinserna Sydholland och Nordbrabant i öster.

Provinsen Zeeland har en yta på 2 862 km² (1 108 sq mi) och en befolkning på cirka 380 000.

Provinsen Zeeland består av ett antal öar, inklusive Walcheren, Tholen, Sint Philipsland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland och Schouwen-Duiveland. Området som nu är känt som Zeeland var en gång en del av länet Flandern. Men den ekonomiska nedgången i Flandern i kombination med naturkatastrofer som översvämningar och stormar ledde till att många människor lämnade till Zeeland.

Utrecht

Utrecht är en provins i Nederländerna. Den har en befolkning på drygt 2 miljoner människor och en yta på 2 200 kvadratkilometer. Utrechts huvudstad är… Utrecht 🙂 Andra större städer i provinsen inkluderar Amersfoort, Veenendaal och Zeist.

Utrecht är en mångsidig provins med både landsbygd och stadsområden. Provinsen har en rik historia och kultur som kan ses i dess många attraktioner, som Dom Tower i Utrecht City och Rietveld Schroder House i Amersfoort. Utrecht har också ett antal parker och naturreservat, inklusive nationalparken De Hoge Veluwe.

Ekonomin i Utrecht är baserad på tjänster, handel och industri. Provinsen har en stark jordbrukssektor och är hem för många teknikföretag.

Overijssel

Overijssel är en provins i östra Nederländerna. Det gränsar till Tyskland i öster, Friesland och Drenthe i norr, Gelderland i väster och Utrecht och Sydholland i söder. Provinsen har en befolkning på drygt 2 miljoner människor och en yta på 5 769 km². Huvudstaden är Zwolle.

Overijssel är en mångsidig provins med både landsbygd och stadsområden. Den östra delen av provinsen är till stor del jordbruk, medan den västra delen är mer industriell. Det finns också flera stora sjöar i Overijssel, bland annat nationalparken De Weerribben-Wieden, som är ett av de största naturreservaten i Europa.

Förgående inlägg
Shopping i Amsterdam
Nästa inlägg
Tåg från Amsterdam till Berlin